Hos Hotels.com hittar du ett stort utbud av hotell i Kroatien till riktigt bra priser!

Bra att veta innan avresa

Här har vi samlat information om Kroatien som inte riktigt passar på någon annan sida i vår reseguide men som kan vara bra att ha koll på när man planerar ett besök i landet.

Prata kroatiska

Kroatiska är officellt språk i Kroatien men pratas också i Bosnien-Hercegovina och vissa regioner i Serbien, Slovenien, Ungern, Italien och Montenegro. Det är ett slaviskt språk som talas av ca 6,2 miljoner människor. Vi kommer inom kort att lägga upp en svensk-kroatisk parlör.

Det går normalt sett bra att klara sig på engelska i Kroatien, i alla fall i orter med mycket turister och i kontakter med yngre generationer. Fungerar inte engelska kan det vara värt att prova med tyska.

Pengar och kontokort

I Kroatien används kuna (HRK). 1 kuna = 100 lipa.

Kroatien är inte med i Euro-samarbetet

Kroatien är inte med i Euro-samarbetet. Foto: "Images Money" (CC BY 2.0)

Mynt finns i valörerna 1, 2, 5, 10, 20 och 50 lipa, samt 1, 2 och 5 kuna. Sedlar finns i valörerna 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 1000 kuna.

Det går ofta bra att betala med kontokort, det är främst MasterCard och VISA som accepteras men även American Express och Diners fungerar på sina håll.

Det finns gott om bankomater och de flesta har instruktioner på engelska. Vid uttag i bankomater tillkommer normalt en avgift. Kontrollera med din bank vad som gäller!

Hälsa och säkerhet

Kroatien är generellt ett säkert land. Normal försiktighet bör dock iakttagas – se upp för ficktjuvar i folksamlingar, drick inte för mycket alkohol, och undvik att vistas ensam utomhus när det är mörkt. I städer kan det finnas vissa stadsdelar som bör undvikas efter mörkrets inbrott.

I nödsituationer och vid olycksfall kan följande telefonnummer vara bra att ha:

Allmänt nödnummer: 112
Polis: 92
Ambulans: 94
Brandkår: 93
Sveriges ambassad: +385-(0)1-4925 100

För att få ersättning för vårdkostnader i Kroatien behöver du en reseförsäkring. Vanliga hemförsäkringar innehåller ofta ett reseskydd i upp till 45 dagar – kontakta ditt försäkringsbolag innan avresa för mer information.

Pass och identifikationshandlingar

Både vid in- och utresa till Kroatien skall man kunna visa upp ett giltigt pass (kontrollera så att giltighetstiden inte går ut när du befinner dig i Kroatien).

Vårdnadshavare och barn som har olika efternamn bör i god tid innan avresa kontakta Skatteverket för att få ett personbevis på engelska där släktskapet framgår.

För medborgare i andra länder än Sverige kan andra regler gälla – kontakta din ambassad!

Eluttag och adaptrar

I Kroatien används samma typ av eluttag som i Sverige, vilket innebär att någon extra adapter inte behövs.

Dagens v?der, Zagreb

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Molnigt
4 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!