Hos Hotels.com hittar du ett stort utbud av hotell i Kroatien till riktigt bra priser!

Museum

Precis som många av de andra städerna i Kroatien är Dubrovnik en stad med en mycket gammal historia. Många svenskar kanske ser Dubrovnik som ett typiskt turistresemål där bad och sol står i centrum på ett speciellt sätt. Detta är rätt på många sätt och vis, men det är ändå inte hela sanningen.

Långt därifrån. Dubrovnik grundades redan 300 år före vår tideräkning tog sin början. Den ursprungliga bofasta befolkningen i det som vi idag kallar för Dubrovnik bestod av romerska flyktingar som tog sin tillflykt till området. Sedan 1979 finns delar av Dubrovniks gamla stadskärna med på UNESCO:s världsarvslista.

Dominikanska klostret

Det romersk-katolska inslaget i Kroatien är stort och av den anledningen är det inte ovanligt att man som besökare eller turist stöter på kloster som med sina munkar och nunnor utgör en vanlig bild i gatulivet. Detta kloster har ett mycket intressant museum som är till brädden fyllt med guldföremål, reliker och en mängd andra heliga föremål.

Museets konstsamling är verkligen något alldeles extra. Den innehåller bland mycket annat en hel rad med kända verk av konstnärer från 1400-talet och fram till 1900-talet. Här hittar du bland annat en helt makalös altarmålning från tidigt 1600-tal föreställande Maria Magdalena och ärkeängeln Rafael. Missa inte detta museum om du vill veta mer om det katolska inflytandet i Kroatiens historia. Det finns för övrigt flera andra kloster i Dubrovnik som också erbjuder sina besökare mycket intressanta museer.

Marin Drzics hem

Marin Drzic (1508-1567) var en av Kroatiens allra största och mest inflytelserika författare och dramatiker. I vissa kretsar kallas han ibland för Kroatiens William Shakespeare. Än idag åtnjuter Drzic en närmast rockstjärnelik kultstatus i Kroatien. Genom en 40 minuter lång guidad rundvandring i huset får du en inblick i hur livet såg ut för invånarna i Dubrovnik på 1500-talet. En mycket intressant upplevelse som verkligen rekommenderas.

Marin Drzics utanför sitt hem

Marin Drzics utanför sitt hem. Foto: "Croq" (CC BY-SA 3.0)

Maritima museet

Maritima museet är uppdelat i fyra separata utställningar. Republikens era, ångperioden, andra världskriget och tekniken för navigering. Dubrovnik är en hamnstad som alltid haft havet som närmsta granne. Maritima museet sätter in dessa fakta i sitt historiska sammanhang. Här får du en djupare och bredare inblick i hur detta har satt sin prägel på staden och dess omgivningar.

Dagens v?der, Dubrovnik

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Molnigt
12 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!