Sevärdheter

Med sin drygt 2300 år gamla och stolta historia så har Dubrovnik verkligen något att erbjuda alla sina besökare. Mer än enbart bad och sol, alltså. I princip kan hela staden vid Kroatiens havskust anses vara en enda stor sevärdhet, det finns nämligen hela tiden något nytt att upptäcka bakom nästa gathörn.

Ta en promenad utmed det historiskt intressanta ströget i Dubrovniks gamla stadsdelar, njut av den vackra arkitekturen eller låt dig hänföras av den enastående utsikten över det milsvida och böljande Adriatiska havet från stadsmuren som får sitt dito i Visby att blekna av skam i en jämförelse.

De gamla stadsmurarna

Vill du få ett minne för livet så ska du ta dig en promenad på de gamla stadsmurarna i Dubrovnik. Sammanlagt är dessa murar cirka två kilometer långa. De uppfördes under 1400-talet när Dubrovnik var i behov av skydd mot yttre fiender. Uppifrån har du en helt enorm utsikt över staden på ena sidan och det fantastiskt vackra Adriatiska havet på den andra.

Mäktiga murar runt Dubrovnik

Mäktiga murar runt Dubrovnik. Foto: Glen Scarborough (CC BY-SA 2.0)

Minnesrummet för Dubrovniks försvarare

Kriget på Balkan som pågick mellan 1991 och 1995 krävde drygt 140000 människors liv. Detta krig var en fruktansvärd händelse och dessutom i många stycken en skamfläck i mänsklighetens historia. I Dubrovnik finns ett sorgens rum som är tillägnat minnet av de unga män och kvinnor som stupade i detta krig. Minnesrummet är fyllt med bilder och fotografier på alla dem som var beredda att offra livet för staden och landet.

Sponzapalatset

En av Dubrovniks allra främsta sevärdheter är utan tvivel Sponzapalatset. Detta magnifika palats började byggas 1516 och stod klart 1522. Sponzapalatset påminner om republiken Dubrovniks storhetstid och har genom sin långa historia använts till allt ifrån bank och skola till myntverk och tullhus. Numera används Sponzapalatset som högkvarter för statsarkivet.

1500-talspalatset Sponza

1500-talspalatset Sponza. Foto: Jennifer Boyer (CC BY 2.0)

Ströget

Placaströget är den centrala shopping- och nöjesgatan i Dubrovnik. Här finns den bästa shoppingen och dessutom brukar gatuartister se till att förhöja stämningen minst ett par snäpp varje dag. Det händer även ganska ofta att man arrangerar konserter och andra större evenemang här. Förutom alla affärer och all underhållning så omgärdas Ströget av hus som är byggda i mycket vacker barockstil.

Dagens v?der, Dubrovnik

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Molnigt
12 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!