Hos Hotels.com hittar du ett stort utbud av hotell i Kroatien till riktigt bra priser!

Sevärdheter

Med risk för att framstå som slarvig så kan man med visst fog säga att staden Hvar är en mindre variant av Visby, det vill säga en stad med mycket gammal historia som numera till stor del är en ren partystad dit man åker för att slå runt och festa loss. Men detta är bara en del av den totala sanningen. Som stad har Hvar mycket mer än så att erbjuda sina besökare.

Torget

Missa inte det stora torget som uppfördes någon gång på 1200-talet. Torget är den centrala samlingspunkten i staden Hvar. Det är härifrån som det mesta av liv och rörelse i staden utgår. Ett mindre stenkast från torget ligger stadens stora katedral med anor från 1500-talet och lite längre bort hittar du teatern som i princip är lika gammal som katedralen. Teatern anses av många vara en av de allra äldsta teatrarna i hela Europa.

Hvars stora torg

Hvars stora torg. Foto: "derÄsthet" (CC BY 2.0)

Torget är utan minsta överdrift gigantiskt till sin storlek och sägs vara det absolut största torget i hela Dalmatien. Det är omöjligt att missa. Torget är för övrigt uppkallat efter stadens skyddshelgon Sankt Stefan, som enligt Bibeln var den första kristna martyren.

Ringmuren

Likt nyss nämnda Visby har staden Hvar en gammal ringmur att visa upp. Dock är den inte lika välbevarad som sitt gotländska dito. När ringmuren i Hvar uppfördes en gång för länge sedan så var dess funktion att skydda staden mot pirater och fientliga arméer som hotade invånarna. Numera har stora delar av detta försvarsverk förfallit och rasat men delar av den finns fortfarande kvar och kan beskådas på plats.

Den gamla borgen

Staden är också begåvad med två borgar. Om du promenerar upp till den äldre av dessa två befästningsverk så får du en vidunderlig utsikt över hela ön Hvar. Den gamla borgen byggdes på 1500-talet och kallas allmänt för Fortica. Den ruvar likt en hönsmamma över staden och är fullständigt omöjlig att missa när man anländer med båt till hamnen i Hvar. Kvällstid är den gamla borgen upplyst, vilket ger den ett om möjligt ännu mer majestätiskt utseende.

Utsikt från Fortica

Utsikt från Fortica. Foto: Mark Heard (CC BY 2.0)

För en mindre entréavgift kan du besöka borgen och ta del av öns historia på ett mycket handfast sätt. För den riktigt modige finns det även möjlighet att besöka fängelsehålorna. En riktigt kuslig upplevelse utlovas där nere.

Klostret

Klostret tillhör Franciskanerorden och ligger centralt strax väster om det stora torget, inte långt från marinan. Mot en inträdesavgift kan man få besöka klostret med dess bibliotek och museum.

Dagens v?der, Hvar

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
14 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!