Hos Hotels.com hittar du ett stort utbud av hotell i Kroatien till riktigt bra priser!

Museum

Split bär på spår från alla tidsepoker i människans historia och därför finns det många museer här. Många föremål har hittats i närheten av Split och dessa har hamnat på ett antal museer. Flera kända konstnärer kommer från Kroatien och speciellt Split och de har hedrats med flera gallerier.

Arkeologiska museet

Arkeologiska museet är den äldsta museala institutionen i Kroatien och det grundades 1820. Cirka 150000 artefakter finns här och de täcker förhistorisk tid fram till de kroatiska härskarna.

Steninskriptioner från Salona och samlingar av grekisk-hellenistiska keramiska objekt, romerskt glas, gamla lerlampor, ben- och metallföremål, samt stora samlingar av pärlor är några av föremålen som samlats här. Dessutom har museet en omfattande samling med antika och medeltida mynt, en marinarkeologisk samling och ett stort arkivbibliotek.

Museet för kroatiska arkeologiska monument

Museet för kroatiska arkeologiska monument är det enda museet i Kroatien som är tillägnad forskning. Här presenteras kulturella artefakter från Kroatien under medeltiden, mellan 600- och 1400-talet, i synnerhet tiden för den tidiga medeltida kroatiska staten från 800- till 1100- talet.

De föremål som finns på museet består främst av smycken, vapen och föremål för daglig användning. Det omfattar även ett stort antal stenartefakter som en gång tillhörde gamla kroatiska kyrkointeriörer. Museet har den största samlingen av medeltida korgar, lerfigurer och gamla kroatiska epigrafiska monument i Europa.

Splits stadsmuseum

Samlingen på Splits stadsmuseum presenterar urbana, kulturella, konstnärliga och ekonomiska arv från staden. Museet är också platsen för Emanuel Vidovicgalleriet, tillägnad den viktigaste konstnären från Split på 1900-talet.

Etnografiska museet

Det Etnografiska museet har ett brett utbud av etnografiska material från främst Dalmatien. Museet grundades 1910 och samlar original och moderna tillämpningar av traditionella arv. Museet behandlar också samtida populärkultur med spår av gamla fundament samt bevarar och främjar värdet av folkarvet, förnyar dem och presenterar utställningar.

Kroatiska marinmuseet

Kroatiska Marinmuseet har en samling av marin utrustning och förnödenheter, vapen och navigationsutrustning, medaljer, modellfartyg, uniformer, utrustning och tillhörande konstverk. En permanent utställning är planerad för att presentera militär sjöfart och marin historia med en presentation som omfattar perioden från slavernas ankomst till nutid.

Finkonstgalleriet

Finkonstgalleriet är ett konstmuseum som innehåller verk från 1300-talet till våra dagar och ger en översikt över den konstnärliga utvecklingen i den lokala konstscenen. Galleriet grundades 1931 och har en permanent utställning med målningar och skulpturer som innehåller verk från stora kroatiska konstnärer.

Galleriet har också en omfattande samling av ikoner och har speciella utställningar av verk från samtida konstnärer. I maj 2009 öppnade galleriet sina nya lokaler i den gamla sjukhusbyggnaden bakom Diocletianus palats.

Ivan Mestrovic-galleriet

Skulptören Ivan Mestrovic verkade under första hälften av 1900-talet, och Ivan Mestrovic-galleriet är ett konstmuseum som är tillägnat hans arbete. I galleriet visas några av hans mest betydande verk och byggnaden i sig är ett konstmonument. Den permanenta samlingen visar skulpturer, teckningar, design, möbler och arkitektur.

Galleriets byggnad och grunder baserades på de ursprungliga planerna från Mestrovic själv. Inte långt från galleriet ligger Kaštelet-Crikvine, ett restaurerat kapell som har flera väggpaneler som snidats av Ivan Mestrovic.

Dagens v?der, Split

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
13 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!