Sevärdheter

Split är en stad i rörelse och är dessutom en ganska stor stad, Kroatiens näst största stad, men den är fortfarande en av Adriatiska havets mest fascinerande städer med en lång och händelserik historia.

Diocletianus palats

Diocletianus palats är en av de mest populära sevärdheterna i Kroatien. Palatset byggdes av den romerska kejsaren Diocletianus som ett palats och ett militärt område och Split har sedan dess blivit en stad full med affärer och torg.

Trädgård i Diocletianus palats

Trädgård i Diocletianus palats. Foto: Adam Jones (CC BY-SA 3.0)

Beläget inom Diocletianus palats, på platsen för Diocletianus före detta mausoleum ligger St Duje-katedralen som består av tre olika sektioner i olika åldrar. Den största delen är kejsar Diocletianus mausoleum, som är från slutet av 200-talet. Mausoleet byggdes med vit lokal kalksten och marmor av hög kvalitet. Klocktornet byggdes år 1100.

Ett av de bästa exemplen på romerska skulpturer i Kroatien är trädörrarna på katedralen. De gjordes av den medeltida kroatiska skulptören och konstnären Andrija Buvina runt 1220. Två vingar på trädörren innehåller 14 scener ur Jesu Kristi liv och dessa separeras med fina utsmyckningar i trä.

På första våningen i sakristian finns en skattkammare som innehåller relikerna av Sankt Duje, som fördes till domkyrkan efter sin död. De andra skatterna är sakrala konstverk, föremål som kalkar och relikskrin av guldsmeder från 1200-talet till 1800-talet. Sakristian innehåller också kända böcker som evangelieboken från 500-talet.

Jupiters tempel

Mitt i Split ligger ett tempel för den romerska guden Jupiter. Templet hade en gång en veranda som vilade på pelare från 400-talet. Den huvudlösa sfinxen i svart granit vaktar ingången och importerades från Egypten vid tiden för templets uppförande. Väggarna i templet håller upp det välvda taket och det finns en dekorativ fris runt de andra tre väggarna. Nedanför templet finns en krypta, som en gång användes som en kyrka.

Den antika staden Salona

Resterna av den antika staden Salona ligger vid infarten till Split. På 200-talet levde mer än 40000 människor i Salona, som var huvudstad i den romerska provinsen Dalmatien. På platsen finns de utgrävda ruinerna av en amfiteater, tidiga kristna kyrkor, bad och begravningsplatser.

Inte mycket kvar av Salona idag

Inte mycket kvar av Salona idag. Foto: Adam Baker (CC BY 2.0)

Papalic-palatset

Papalic-palatset är komplett med en innergård, en loggia och en yttre trappa. Palatset byggdes av Dalmatinac för en av de många adelsmän som bodde i palatset under medeltiden och den anses vara ett fint exempel på sen-gotisk stil med en omsorgsfullt snidad port som proklamerade betydelsen för dess ursprungliga invånare.

Utsidan av slottet är mer lik sitt ursprungliga skick än det inre av slottet som noggrant har restaurerats för att inhysa stadsmuseet. Det är helt perfekt att ett stadsmuseum ligger i en sådan historisk byggnad.

Marjan

Berget Marjan som ligger på halvön med samma namn ger besökaren en fantastisk utsikt över Adriatiska havet, liksom det gamla och det nya området i Split. Om du har möjlighet att vandra till toppen av Marjan belönas du med en utsikt över Kastelaviken och några av Splithalvöns många grannöar. Marjans klippor är ett populärt tillhåll för bergsklättrare.

Dagens v?der, Split

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
13 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!