Museum

Romarna har haft ett mycket stort inflytande på Zadar – eller Ladera som romarna kallade staden – under dess första tid som bebodd plats. Zadar grundades på 400-talet före Kristus och kan därmed ståta med en historia som sträcker sig 2500 år tillbaka i tiden.

Centrala Zadar

Zadars långa historia som en stad i händerna på än den ena och än den andra invasionsmakten har resulterat i att staden är som ett enda stort museum i sig själv. I Zadars centrala delar – den muromgärdade gamla stan – finns resterna av ett romerskt torg, stadsportar med Venedigs lejon, gamla kloster och ett helt gäng med uråldriga kyrkor. Det är som att vandra runt i ett enda stort museum. Zadar har hur mycket som helst att erbjuda sina besökare när det gäller historia.

Nationalmuseum

Den filial till Kroatiens Nationalmuseum som finns i Zadar är uppdelad i tre delar, Zadars stadsmuseum, en natur- och vetenskapsdel, och en etnologisk avdelning. Det som kanske är mest intressant är Zadars stadsmuseum, som innehåller föremål från stadens medeltidshistoria fram till 1800-talet. Här finns förstås en mängd föremål från denna tiden, inklusive möbler och tidiga fotografier. Här finns också flera modeller där man kan se stadens utveckling med tiden.

Medeltida kroatiska möbler

Medeltida kroatiska möbler. Foto: Adam Jones (CC BY-SA 2.0)

Arkeologiska museet

Det Arkeologiska museet grundades 1830 och har en samling föremål från utgrävningar i staden och dess omgivningar, vilket inkluderar förhistoriska föremål såväl som spår från romartiden och medeltiden.

Dagens v?der, Zadar

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
12 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!