Sevärdheter

Zadar är en stad med en historia som sträcker sig mer än 2500 år tillbaka i tiden, och det innebär ju nästan per automatik en mängd mycket av intressanta och spännande sevärdheter. I de centrala delarna av stan hittar du många av de gamla kyrkorna som har bidragit till att ge stan dess speciella karaktär.

Sankt Donatuskyrkan

På kroatiska heter denna mycket gamla och minst sagt högintressanta kyrka Crkva Sveti Donata. Denna byggnad har med åren kommit att bli en slags symbol för staden. Kyrkan byggdes på 900-talet och en av de mer intressanta detaljerna med denna kyrka är att den är byggd ovanpå resterna av ett före detta romerskt tempel som var tillägnat en av romarnas allra mest betydelsefulla gudar, Junos. För övrigt den gud som har gett namn åt månaden januari.

Sankt Donatuskyrkan i Zadar

Sankt Donatuskyrkan i Zadar. Foto: Zvonimir Hrvoj (CC BY-SA 2.0)

Katedralen i Zadar

Den romersk-katolska kyrkan är den allt igenom totalt dominerande kyrkan i Kroatien. Det är en fantastisk känsla att i stilla begrundan vandra in under den gamla kyrkans höga, mäktiga och vackra valv och samtidigt veta att denna enorma katedral började byggas så tidigt som på 300-talet. Därmed är den inte bara den äldsta kyrkan i hela Dalmatien utan även med en av de allra äldsta kyrkorna i Europa som fortfarande är i tjänst som en lokal för gudstjänstfirande.

När korsfarare från Venedig belägrade, plundrade och brände Zadar år 1202 blev katedralen mer eller mindre utbränd. Detta nidingsdåd skedde alltså trots att Zadar och Kroatien redan då var katolskt. De närmaste två århundradena efter korsriddarnas härjningar ägnades åt att bygga upp katedralen i ursprungligt skick igen.

Havsorgeln

Under kajen nere vid hamnen finns ett mycket sinnrikt system av långa rör. När vågorna utifrån havet slår in mot kajen uppstår ett speciellt ljud som med viss fantasi kan liknas vid ljudet av en orgel. Denna "orgel" har kommit att bli en mycket populär och uppskattad sevärdhet som många turister vallfärdar för att kunna se - men framför allt höra.

De fem brunnarnas torg

Mitt på torget som för övrigt ligger strax intill de gamla försvarsmurarna står fem brunnar som med sin närvaro påminner om medeltiden när man förvarade det vatten som stadens invånare använde i dem.

Dagens v?der, Zadar

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
12 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!