Mat och dryck

Gillar du att upptäcka nya restauranger när du är ute och reser så kommer du att älska Zagreb. Kroatiens huvudstad är nämligen rik på utsökta matställen.

Zvijezda-Kamanjo

Stekhus á la Sydeuropa. Gillar du att sätta tänderna i grillrätter och stora stekar med alla tänkbara tillbehör till så är det till Zvijezda-Kamanjo som du ska ta dig. Här serverar man grillat på ett sätt som man nog kan säga är ganska typiskt för just länderna på Balkanhalvön.

Kroatisk cevapcici

Kroatisk cevapcici. Foto: James Diggans (CC BY 2.0)

På matsedeln hittar man även markanta inslag från övriga länder i södra Europa. Det betyder att det ibland kan uppstå en viss kulinarisk crossover, men det bör snarare ses som en extra krydda i de delikata anrättningarna.

Ambitionerna är mycket höga och lokalerna trivsamma. Inredningen i restaurangen går i en folkloristisk stil. Salladsbuffén är gigantisk. Missa inte den. När det gäller prissättningen så kan man säga att det finns både dyrare och billigare hak i Zagreb än just denna restaurang. Prisnivån hamnar någonstans i mitten.

Boban

Boban är en omåttligt populär pastarestaurang. Den har fått sitt namn efter familjen som äger den, och utöver det faktum att familjen Boban äger en av Zagrebs absolut populäraste restauranger så kan man skryta om en sak till: en av medlemmarna i familjen, Zvonimir Boban, är snudd på nationalhelgon i Kroatien.

Som fotbollsspelare i AC Milan blev han italiensk mästare fyra gånger och vann Champions League med samma klubb 1994. Med det kroatiska fotbollslandslaget var han med och tog VM-brons 1998.

Zdravljak Nova

Detta är stället för dig som föredrar att äta vegetariskt eller som bara är allmänt förtjust i att då och då fylla tallriken med enbart grönsaker. Lokalerna är hur mysiga som helst och inger en hemtrevlig känsla. På menyn hos Zdravljak Nova hittar man allt från tofurätter och olika sallader till bönsoppa och en rad andra lunchalternativ.

Gallo

Det är till Gallo internationella affärsmän, politiker, kändisar och andra celebriteter söker sig när de är i stan. Rejäla kötträtter står i centrum och vinlistan är lika lång som Kroatiens medelhavskust. Men smakar det så kostar det, såklart.

Dagens v?der, Zagreb

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Molnigt
4 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!