Sevärdheter

Zagreb är som alla andra städer med en mycket lång historia en stad som är fylld till bristningsgränsen med spännande och intressanta sevärdheter. Med tanke på att det i mer än tvåtusen år har bott människor i det område som idag utgörs av Zagreb så kan var och en förstå att det finns mycket att både se och uppleva i Kroatiens huvudstad.

Har du tänkt åka till Zagreb så är du att gratulera å det allra varmaste. Har du varit där tidigare så har du säkert redan fått en ungefärlig uppfattning om vad staden har att erbjuda sina besökare vad gäller intressanta sevärdheter. För den som aldrig varit där tidigare kommer här några tips.

Gornji Grad

Gornji Grad betyder "Övre staden" på kroatiska och är Zagrebs allra äldsta del av staden. På grund av detta är det också stans historiska kärnpunkt. Att komma hit är som att ta klivet rakt in i en historiebok. Här kan man verkligen känna historiens vingslag susa mellan husväggarna. Övre staden består i grund och botten av två mindre bosättningar som i takt med att de växte samman kom att bli det som vi idag kallar för Zagreb.

Utsikt från den Gornji Grad

Utsikt från den Gornji Grad. Foto: Damien Smith (CC BY-SA 2.0)

All biltrafik är förbjuden i Gornji Grad. Det finns två sätt att ta sig hit, antingen via trapporna eller med hjälp av bergbanan. Lortšcaktornet, där man varje dag klockan tolv avfyrar en kanonsalut, är ett måste när man är här.

Katedralen och Sankt Marcuskyrkan ligger centralt vid Sankt Marcustorget som dessutom är Övre stadens hjärta. Taket på Sankt Marcuskyrkan är sagolikt vackert och föreställer bland annat Zagrebs stadsvapen samt landskapssköldarna från olika delar av Kroatien.

Parlamentet och Stenporten är två andra sevärdheter i Gornji Grad.

Ban Jelacics torg

Strax nedanför Gornji Grad ligger Ban Jelacics torg, ett torg som utan överdrift kan sägas vara Zagrebs allra mest centrala samlingspunkt. Torget har fått sitt namn efter en kroatisk greve som hette Josip Jelacic av Buzim och har varit en samlingsplats för Zagrebborna allt sedan 1600- talet då torget uppfördes.

Lokalbefolkningen brukar kort och gott kalla det för Trg, det kroatiska ordet för "torget". Här kan du beundra vackra byggnader som bär spår av klassicism, modernism och secession. Missa inte fotografera statyn som har rests till greve Jelacics minne. Fontänen Mandusevac berättar legenden om hur Zagreb fick sitt namn.

Mirogojkyrkogården

Kan en kyrkogård vara en sevärdhet? Finns det över huvudtaget något intressant att se på en begravningsplats? Svaret är: Ja. Mirogojkyrkogården i Zagreb tillhör den något udda kategorin kyrkogårdar som man bara måste besöka om man befinner sig i stan. Pere-Lachaisekyrkogården i Paris, där rockgruppen The Doors sångare Jim Morrison ligger begravd, åtnjuter samma kultstatus.

Mirogojkyrkogården

Mirogojkyrkogården. Foto: Tomislav Medak (CC BY-SA 2.0)

På Mirogojkyrkogården i Zagreb ligger flera av Kroatiens allra största kändisar begravda. Men det är främst den vackra arkitekturen och hur kyrkogården är utformad som gör kyrkogården till en sevärdhet. Mirogojkyrkogården ett av Zagrebs mest kända igenkänningstecken.

Några andra sevärdheter

Botaniska trädgården och den kroatiska nationalteatern är exempel på några andra sevärdheter som du inte får missa i Zagreb. Dessutom har Kroatiens huvudstad flera parker och stora grönområden som inbjuder till strövtåg.

Dagens v?der, Zagreb

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Molnigt
4 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!