Hos Hotels.com hittar du ett stort utbud av hotell i Kroatien till riktigt bra priser!

Museum

Zagreb är en stad med mycket gamla anor. Redan vid tidpunkten när det enligt Bibeln föddes ett litet gossebarn i ett stall i Betlehem fanns det folk – främst romare – som bodde på den plats där dagens Zagreb nu ligger.

Med en sådan lång och synnerligen intressant tvåtusenårig historia är det inte särskilt konstigt att staden har ett helt pärlband av spännande och intressanta museer att erbjuda sina besökare.

Mimara

Stadens kanske mest berömda museum är konstmuseumet Mimara. Den pampiga byggnaden som utgör själva museet innehåller inte mindre än 3700 olika konstverk av världsberömda konstnärer som Monet, Renoir, Goya, Caravaggio och Liebermann samt ett stort antal ytterligare mer eller mindre odödliga namn som har berikat konstvärlden med sina alster.

Pampiga Mimara

Pampiga Mimara. Foto: "Fearless Fred" (CC BY 2.0)

En intressant aspekt i sammanhanget är att byggnaden som huserar Mimaramuseet från början användes som en gymnastiksal. Idag kan du alltså knalla runt inne i den före detta gympahallen och titta på vackra tavlor istället.

Museum of Arts and Crafts (MAC)

Museum of Arts and Crafts, eller MAC som detta museum brukar förkortas, hittar du om du tar sikte på Nationalteatern i Zagreb. Mycket av innehållet i de utställningar som MAC visar upp för allmänheten är inriktat på Kroatiens konsthistoria.

Även om många av de utställningar som finns här presenteras i text på kroatiska så ska detta inte ses som ett hinder för alla oss som inte förstår detta lands eget tungomål - man tillhandahåller nämligen specialutbildade guider som på ett eminent sätt lotsar utländska besökare genom museets alla utställningar och pedagogiskt och noggrant förklarar, visar och berättar så att alla förstår.

Vill du hellre uppleva MAC på egen hand så finns det headsets att hyra där en förinspelad guidning på engelska berättar om allt du ser.

Zagrebs stadsmuseum

Zagrebs stadsmuseum presenteras stadens långa historia hela vägen från romartiden ända fram till våra dagar. Här hittar du utställningar som behandlar en hel rad olika aspekter och sidor av Zagreb genom tiderna. Vare sig du är intresserad av ekonomisk, kulturell, konstnärlig och politisk historia så kommer du att få ditt lystmäte här. Byggnade må vara mycket modest, men Zagrebs stadsmuseum är en bra historisk introduktion till Kroatiens huvudstad.

Modell över tidiga Zagreb

Modell över tidiga Zagreb. Foto: "Roberta F" (CC BY-SA 3.0)

Museet har funnits här sedan 1907 och är inrymt i en gammal fastighet med anor från 1650-talet. Totalt sett kan Zagrebs stadsmuseum ståta med att visa upp inte mindre än 75000 objekt. Detta är rätt och slätt en guldgruva för varje tvättäkta historiefreak.

Dagens v?der, Zagreb

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Molnigt
4 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!