Shopping

Zagreb är som en smältdegel där gammalt och nytt blandas runt och serveras i en mycket smakfull kompott. Visserligen gör sig historien påmind i vartenda gathörn, inte minst i den gamla stadsdelen Övre staden, men Zagreb är inte att förglömma en modern storstad av europeiskt snitt också.

Är du intresserad av shopping så kan det vara bra att veta att utbudet av små butiker och stora affärscentra är mycket gott i Kroatiens huvudstad. Men som i alla andra storstäder gäller det att hålla huvudet kallt och använda sitt sunda förnuft. Se upp för ficktjuvar är ett gott råd som gäller minst lika mycket i Zagreb som överallt annars.

Ilica

Är det kläder i allmänhet och inhemsk kroatisk kläddesign i synnerhet som intresserar dig? Brukar du alltid vilja bekanta dig med det lokala modet när du är ute och reser i världen? Vad bra. Då har vi tipset om stället för dig när du befinner dig i Zagreb. Ilica är ett av huvudstråken i Kroatiens huvudstad.

Shoppingstråket Ilica

Shoppingstråket Ilica. Foto: "mileusna" (CC BY 2.0)

Här hittar du allt och mer därtill när det gäller kläder och mode, inte minst kläddesign av lokalt kroatiskt snitt. Här hittar du bland annat de två affärerna Image Haddad och Heruc Galerija. Missa inte heller de trevliga fiken.

Centar Kapitol

Ett stenkast norr om den fantastiskt vackra domkyrkan ligger Centar Kapitol. Detta är ett i allra högsta grad modernt och storslaget shoppingcenter som innehåller det mesta en shoppingintresserad turist kan tänkas vara intresserad av.

Förutom massor av shopping i stora lass så finns här flera mysiga små caféer där du kan koppla av mellan varven och vila benen samtidigt som du äter och dricker något riktigt gott. Centar Kapitol innehåller även en biograf där man visar stora internationella filmer på originalspråket, med tillhörande kroatisk textning.

Britanski trg

Här är det marknad varje söndag. Från klockan åtta på morgonen och fram till två på eftermiddagen är det full rulle bland knallarna. Är du ute efter att göra riktiga fynd så är detta din chans. Gamla vykort, traditionella tygstycken och annat roligt krimskrams är exempel på vad du kan hitta här.

På väg mot Britanski trg

På väg mot Britanski trg. Foto: Andrew McMillan (CC BY 2.0)

När du känner att du är klar med shoppingen för dagen så är det bara att slå sig ner på något av alla de små caféer som finns runt torget. Med en härlig kopp gott kaffe i handen kan du blicka ut över den pågående handeln och sammanfatta dagen för dig själv.

Radiceva

Radiceva är som en enda stor och öppen marknad av jätteformat. Ta sikte på det stora torget i centrala stan så kommer du att hitta hit lätt som en plätt. Här kryllar det fullkomligen av små antikvitetsaffärer och mysiga designbutiker. Glöm inte att pruta. Det hör till lokal kutym att göra det. Kom ihåg att alla butiker inte accepterar kreditkort så se till att ha kontanter med dig om du har tänkt köpa något.

Dagens v?der, Zagreb

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Molnigt
4 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!