Hos Hotels.com hittar du ett stort utbud av hotell i Kroatien till riktigt bra priser!

Sevärdheter

Pula är en fantastisk stad på många sätt och vis, inte minst sett ur en rent historisk synvinkel. Hela stan är egentligen ett enda stort historiskt museum. Det finns hur mycket som helst att både se och göra här. Det mesta i stan vad gäller sevärdheter är nog ändå intimt sammankopplade med den romerska närvaron i Pula alldeles i början av vår tideräkning.

Amfiteatern i Pula

Stadens stora stolthet är den gamla amfiteatern, eller "Arenan" som ortsborna själva kallar denna antika anläggning. Arenan började byggas av kejsar Augustus år 2. Det är en svindlande tanke att bygget av amfiteatern i Pula drog igång vid ungefär samma tidpunkt som en viss snickarson i Nasaret och som senare skulle bli korsfäst fortfarande knatade omkring i blöjor.

I Rom? Nej, i Pula

I Rom? Nej, i Pula. Foto: Oleg Sidorenko (CC BY 2.0)

År 81 stod den klar och användes ursprungligen för gladiatorspel. Under medeltiden konverterades den om för att kunna hysa större riddarturneringar. Idag är amfiteatern i Pula en mycket omtyckt konsertarena där världsberömda artister och grupper som Sting, U2 och Morissey har uppträtt.

Här är det också populärt att arrangera operaföreställningar och teater. Arenan är världens bäst bevarade amfiteater från det antika Rom och rankas även som den sjätte största i sitt slag i hela världen. I de vindlande gångarna under Arenan hittar du en stor och permanent utställning som handlar om vinproduktion och framställning av olivolja i Istrien under antiken.

Augustus tempel

Romarna dyrkade och tillbad sina kejsare som levande gudar. Detta tempel byggdes under åren 2-14 och ligger vid det gamla anrika torget Forum. Augustus tempel är dels tillägnat den romerske kejsaren Augustus men även gudinnan Roma, hon som personifierade både staden Rom och det romerska imperiet.

Templet bombades av allierat flyg 1944, under andra världskriget, men har sedan dess restaurerats och kan nu beskådas i originalskick. Strax intill Augustus tempel finns resterna av ett annat tempel som man tror byggdes samtidigt som man uppförde Augustus tempel. Detta tvillingtempel var på sin tid ett tempel som var helgat åt romarnas jaktgud Diana. Av detta Dianas tempel återstår numera enbart en del av en mur.

Triumfbågen

Triumfbågen brukar även kallas för Guldporten och är uppförd som en hyllning till tre av familjen Sergijevcis medlemmar som alla hade mycket höga och betydelsefulla ämbeten i stadens tjänst. Det som är allra mest intressant med denna triumfbåge – som på kroatiska kallas för zlatna vrata – är att dess sida som vetter österut är nästan kliniskt tom medan dess västra sida utmärks med massor av vackra dekorationer.

Dagens v?der, Pula

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regn
13 ?C

Länktips för bokning av resor till Kroatien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Kroatien.
Charterresor till Dubrovnik, Split, Hvar eller andra delar av Kroatien kan bokas hos bland annat Apollo.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!